Očištěný zisk KBC ve čtvrtletí klesl o 31 procent

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. května (ČTK) - Belgické bankovní skupině KBC klesl v prvním čtvrtletí letošního roku čistý zisk bez mimořádných položek o 31 procent na 455 milionů eur (11,5 miliardy korun). Překonal však odhady analytiků díky výsledkům na domácím trhu a ve střední a východní Evropě. Vyplývá to z prohlášení, které dnes ČTK obdržela od společnosti. KBC v Česku vlastní banku ČSOB.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zisk bez mimořádných položek jen 267 milionů eur. Ve čtvrtém čtvrtletí očištěný zisk činil jen 161 milionů eur. Včetně mimořádných položek čistý zisk klesl o 53,7 procenta na 380 milionů eur.

KBC uvedla, že vklady v Belgii vzrostly o čtyři procenta a ve střední Evropě o tři procenta. Společnost také snížila napojení na rizikové dluhopisy CDO a cenné papíry kryté majetkem o 2,2 miliardy eur a nadále omezuje své napojení na dluhopisy problémových zemí eurozóny. Na konci dubna vlastnila dluhopisy těchto zemí za 2,8 miliardy eur, na konci loňského roku to bylo 4,8 miliardy eur.

Negativní dopad na hospodaření KBC mají hlavně operace v Irsku. Firma zde musela ve čtvrtletí zvýšit rezervy na ztrátové úvěry o 195 milionů eur. Divize Merchant Banking po ztrátě na konci loňského roku vykázala zisk 42 milionů eur.

KBC získala v době finanční krize od státu finanční injekci sedm miliard eur. Evropské úřady jí proto nařídily prodat některý majetek. Banka však ještě prodej nedokončila, stále musí prodat Antwerp Diamond Bank, KBC Germany, ruskou divizi Absolut Bank a srbskou dceřinou společnost KBC Banka.

KBC se zavázala, že splatí 4,7 miliardy eur ze státní pomoci do konce roku 2013. V prosinci vrátila státu 500 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK