Nezaměstnanost ve středních Čechách klesla na 6,9 procenta

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Ve Středočeském kraji v dubnu klesla míra nezaměstnanosti o 0,4 procentního bodu na 6,9 procenta. Úřady práce evidovaly 48.836 lidí schopných okamžitě nastoupit do zaměstnání. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Nezaměstnanost se snížila i v celostátním měřítku, a to na 8,4 procenta z březnových 8,9 procenta.

Ve středních Čechách bylo na konci dubna evidováno 49.790 uchazečů o zaměstnání, což bylo o 2682 méně než v březnu. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku míra registrované nezaměstnanosti klesla o 0,1 procentního bodu. Úřady práce nabízely na konci dubna 4755 volných pracovních míst, jejich počet se proti březnu zvýšil o 365.

Podle analytika příbramského úřadu práce Jaroslava Minaříka se splnil předpoklad dubnového snížení nezaměstnanosti, další mírný pokles prý může nastat i v květnu. "Současný pokles nezaměstnanosti v tomto období byl způsoben převážně v důsledku obnovujících se sezonních prací, které byly v zimním období přerušeny, a to zejména v zemědělství, stavebnictví, povrchových lomech, lesních závodech i ostatních průmyslových odvětvích závislých na klimatických podmínkách," uvedl Minařík.

V celostátním měřítku má tradičně nejnižší nezaměstnanost Praha, v dubnu činila čtyři procenta. Středočeskému kraji patřila třetí příčka ještě za Plzeňským krajem, kde byla na konci dubna míra nezaměstnanosti 6,5 procenta. Největší podíl lidí bez práce byl naopak v Ústeckém kraji, a to 13,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK