Japonské akcie kvůli Číně a eurozóně klesly, euro stagnovalo

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. května (ČTK) - Japonské akcie se dnes pohybovaly jako na houpačce, nakonec však skončily s mírnou ztrátou. Příznivý dopad údajů o vývoji nezaměstnanosti v Austrálii nakonec překonaly slabé údaje o čínském zahraničním obchodu a obavy z nestability v eurozóně. Index Nikkei oslabil o 0,4 procenta a uzavřel na 9009,65 bodu.

Index částečně podpořila zpráva o vývoji nezaměstnanosti v Austrálii, její vliv však měl pouze krátké trvání. Naopak zpráva o zahraničním obchodu Číny vyvolala obavy ze zpomalení ekonomického růstu země. Dovoz do Číny v dubnu stoupl jen o 0,3 procenta zatímco analytici čekali růst až o 11 procent. Pomalejší byl i růst vývozu.

Automobilka Toyota Motor díky výsledkům hospodaření posílila o 0,8 procenta. Dařilo se i energetickým firmám, které vzrostly o 2,9 procenta. Akcie TEPCO, majitele jaderné elektrárny Fukušima, stouply o 6,5 procenta poté, co vláda oznámila převzetí firmy.

Kurz eura se v Asii téměř nezměnil a k dolaru se držel blízko nejnižší hodnoty za tři a půl měsíce. Důvodem je současná bezvýchodná politická situace v Řecku. Investoři se obávají odchodu země z eurozóny a bankrotu. Obavy z prohlubování dluhové krize v eurozóně také podporují japonský jen.

V závěru obchodování euro k dolaru sice nepatrně stouplo na 1,2947 USD ze středečních newyorských 1,2936 USD, zůstalo však blízko středečního minima 1,2912 USD, což byla nejnižší hodnota od 23. ledna. K jenu euro mírně posílilo na 103,12 JPY ze 103,03 JPY. Dolar k jenu vzrostl o 0,2 procenta na 79,76 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK