Inflace má podle analytiků letos již vrchol za sebou, bude klesat

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Dubnové údaje o inflaci podle analytiků oslovených ČTK ukazují na to, že vrchol růstu spotřebitelských cen má již zřejmě ekonomika v letošním roce za sebou. V následujících měsících by měla inflace klesat až ke tříprocentní hranici na konci roku. Podle ekonomů ani centrální banka nebude mít letos důvod měnit nastavení úrokových sazeb. Vrchol letos zaznamenala inflace v březnu, kdy byla meziročně na 3,8 procenta.

"V dalších měsících by se měla míra inflace dál snížit zhruba ke třem procentům z aktuálních 3,5 procenta. Rizikem jsou vyšší ceny energií a případné opětovné oslabování české koruny. Nadále počítáme s tím, že měnová politika zůstane dalších 12 měsíců beze změny," uvedl například analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

"Inflace poprvé od začátku roku zpomalila své meziroční tempo. Výraznější cenový pokles v dubnu podporuje náš předpoklad, že inflace letos už svůj březnový růst o 3,8 procenta nepřekoná," uvedl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Kolem 3,5 procenta se podle něj inflace udrží až do třetího čtvrtletí a teprve v závěru roku poklesne pod tři procenta. "Cenový růst tak bude i nadále představovat brzdu pro spotřebitelskou poptávku, která bude následně omezovat ekonomický růst. Spěchat se zvyšováním úrokových sazeb proto ČNB nemusí," dodal Rožumberský.

Po sedmi měsících nepřetržitého zdražování se v dubnu konečně snížily ceny potravin, upozornil pak hlavní ekonom Patria Finance David Marek. "V dalších měsících by měla inflace mírně klesnout a pohybovat se kolem tříprocentní hranice. V závěru roku by měla klesnout pod ni," uvedl.

Za českou inflací i nadále stojí především administrativní zásahy v podobě daňových změn, deregulací a podobně. Proto ani vyšší inflace není důvodem změny sazeb ČNB, upozornil i analytik ČSOB Petr Dufek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK