RWE klesl ve čtvrtletí kvůli plynu zisk o devět procent

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 10. května (ČTK) - Německé energetické společnosti RWE klesl v prvním čtvrtletí zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) o devět procent na 3,1 miliardy eur (78,4 miliardy Kč). Negativní dopad vysokých nákupních cen plynu a poklesu marží ve výrobě vykompenzovaly částečně vysoké zisky divize průzkumu ropy a plynu. Uvedla to společnost, která působí i v České republice, v dnešním prohlášení.

Výsledky byly v souladu s odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Divize obchodování s plynem vykázala ztrátu 220 milionů eur. Důvodem byly kontrakty, kvůli kterým musela firma kupovat plyn za vyšší ceny, než za které ho mohla prodávat zákazníkům. Divize průzkumu ropy a plynu DEA naopak zvýšila zisk o 37 procent na 241 milionů eur.

"Provádíme revizi cen s našimi dodavateli zemního plynu a již jsme obdrželi kompenzační platby za některé kontrakty, poslední z nich byla v dubnu," uvedla RWE. "Náš zisk se výrazně zlepší, pokud obdržíme další pozitivní výsledky našich cenových revizí."

RWE je nejsilnějším hráčem na českém trhu s plynem. Dodává zde zemní plyn více než dvěma milionům zákazníků. RWE Transgas pak odpovídá za nákup a tranzit zemního plynu a jeho velkoobchod. RWE Gas Storage se zabývá skladováním plynu, Net4Gas provozuje síť tuzemských plynovodů. Loni v ČR čistý zisk firmy stoupl o pět miliard korun na 14,1 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK