RWE nemá zájem podílet se na dostavbě Temelína

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 10. května (ČTK) - Německá energetická společnost RWE nemá zájem podílet se na plánovém rozšíření české Jaderné elektrárny Temelín. Uvedl to dnes na tiskové konferenci na dotaz novinářů finanční ředitel RWE Rolf Pohlig.

ČEZ ve středu oznámil, že vypíše výběrové řízení na strategického partnera pro dostavbu Temelína. Hodnota zakázky se odhaduje na zhruba 200 až 300 miliard korun a bude zřejmě doposud největší veřejnou zakázkou v zemi. O vítězi tendru má být rozhodnuto v roce 2013.

RWE nedávno odstoupila od jaderného projektu v Británii, kde spolu s další německou firmou E.ON plánovala výstavbu několika jaderných elektráren. Na domácím trhu pak firmu zasáhlo rozhodnutí o odklonu Německa od jaderné energie a nucené zavření několika jaderných elektráren kvůli loňskému neštěstí v japonské elektrárně Fukušima. RWE tak přišla o svoji jadernou elektrárnu Biblis, napsala agentura Reuters.

RWE dnes rovněž uvedla, že její zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA) v prvním čtvrtletí klesl o devět procent na 3,1 miliardy eur (78,4 miliardy Kč), což bylo v souladu s očekáváním analytiků. Negativní dopad vysokých nákupních cen plynu a poklesu marží ve výrobě vykompenzovaly částečně vysoké zisky divize průzkumu ropy a plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK