Koruna dopoledne lehce posiluje k euru i dolaru

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. května (ČTK) - Česká měna dopoledne lehce posiluje k oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:45 byla proti středě vůči euru o pět haléřů výše na 25,26 Kč/EUR a k dolaru si připsala šest haléřů na 19,50 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Direct se na finančních trzích ráno lehce zlepšila nálada po zprávě o uvolnění části finanční pomoci Řecku a několika dobrých firemních výsledcích v Evropě. "Dlouho však netrvalo a mírné zisky mizí jak u akcií, tak eurodolaru a středoevropských měn," uvedl Vlk.

Z dnešní série českých dat podle něj zklamala průmyslová výroba, zatímco inflace a nezaměstnanost nepřekvapily. Negativní dojem z průmyslových čísel může být jedním z faktorů bránící koruně v korekci ztrát, hlavní roli však hrají zprávy z eurozóny, poznamenal Vlk.

Meziroční inflace zpomalila v dubnu růst na 3,5 procenta, průmyslová výroba v březnu meziročně klesla o 0,7 procenta a stavební produkce v březnu zpomalila pokles na 8,9 procenta, oznámil dnes Český statistický úřad. Míra nezaměstnanosti v Česku v dubnu klesla na 8,4 procenta z březnových 8,9 procenta.

Dolar kolem 10:45 mírně oslabil na 1,2955 USD/EUR. Podle Vlka je rizikových faktorů stále dost na to, aby zabránily nějaké výraznější korekci. Vedle Řecka to je chystané zestátnění banky Bankia a páteční představení plánu pro banky ve Španělsku nebo další italská aukce chystaná rovněž na pátek, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK