Čtvrtletní zisk španělského Repsolu díky vyšším cenám ropy stoupl

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 10. května (ČTK) - Zisk španělské ropné společnosti Repsol za první čtvrtletí bez započítání nedávno znárodněného většinového podílu v argentinské YPF stoupl. Ke zlepšení přispěly zvýšené světové ceny ropy, negativně naopak působil ekonomický útlum ve Španělsku, oznámila dnes společnost.

Bez YPF, kde měl Repsol na konci čtvrtletí podíl 57 procent, se čistý zisk po odečtení jednorázových položek zvýšil meziročně o čtyři procenta na 474 milionů eur (zhruba 12 miliard Kč). Se započítáním YPF byl zisk nižší o tři procenta, jeho úroveň 635 milionů eur však podle agentury Reuters stále překonala odhady analytiků.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová minulý měsíc oznámila plán zestátnit 51 procent akcií YPF ve vlastnictví Repsolu a návrh už schválily obě komory argentinského parlamentu. Buenos Aires přitom není ochotno vyplatit španělské firmě odpovídající náhradu a Repsol s pomocí španělské vlády hodlá bránit své zájmy u mezinárodních soudů.

YPF se podílí na produkci Repsolu asi polovinou a na ziskovosti zhruba pětinou. Jeho ztráta tak vyvolává obavy z toho, že španělská skupina by mohla mít potíže s financováním nových nákladných projektů těžby v Brazílii, západní Africe a dalších oblastech.

Dnešní výsledky, které ukazují, že YPF byla v poslední době spíše brzdou, však náladu investorů zlepšily. Akcie Repsolu díky tomu vzrostly o více než čtyři procenta.

Provozní výsledek divize průzkumu a těžby vyskočil o třetinu, o což se zasloužily vyšší ceny ropy a plynu, zvýšená těžba v Libyi a ve Spojených státech a vysoká poptávka po zkapalněném zemním plynu v Asii. Zhoršení naopak zaznamenala divize zpracování a prodeje, kterou postihla ekonomická recese na domácím trhu.

Akcie Repsolu po zprávách o znárodnění YPF spadly až o 42 procent. Firma chce předložit novou strategii na konci května.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK