Ceny ropy zůstaly rozkolísané, oslabuje je Čína a OPEC

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. května (ČTK) - Světové ceny ropy zůstaly dnes opět rozkolísané a ropa Brent na rozdíl od americké směřovala dolů. Brent oslabovaly údaje o zpomalování čínského dovozu a růstu těžby zemí ropného kartelu OPEC, americkou WTI ale podpořila dílčí čísla z trhu práce v USA.

Cena severomořské ropy Brent v 17:20 SELČ klesla o 45 centů na 112,75 dolaru za barel, během dne ale vystoupila až na 113,64 USD. Americká lehká ropa WTI naopak zdražila o 30 centů na 97,10 dolaru za barel.

Brent negativně zasáhly údaje, podle nichž čínský dovoz i vývoz rostly v dubnu mnohem pomaleji, než se čekalo. Čína je druhým největším světovým odběratelem ropy po USA.

Severomořské ropě neprospěla ani čísla Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), která těžila v dubnu 31,62 milionu barelů denně, vysoko nad svým produkčním limitem 30 milionů barelů a nejvíc od roku 2008. Ropný kartel konstatoval, že světová nabídka ropy nyní překračuje požadavky trhu a současné stále ještě vysoké ceny jsou z valné části důsledkem obav z geopolitických rizik.

Odpoledne americkou ropu povzbudily údaje z trhu práce. Ty ukázaly za minulý týden mírný pokles počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti a zmírnily obavy z hospodářské stagnace. WTI posílilo také oživení amerických akcií.

Cena Brentu klesla z březnového maxima nad 128 dolary o zhruba 12 procent a tento týden ji po nedělních volbách ve Francii a Řecku srážejí obavy z politického vývoje v eurozóně. Slabá je také globální ekonomika, což vedle recese v Evropě naznačují známky pomalejšího růstu v USA i Číně v situaci, kdy se světová nabídka ropy zvyšuje.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 112,75 113,20 New York - Nymex WTI červen 97,10 96,81

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK