Americké akcie dopoledne zpevňovaly, pomohla statistika

10.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. května (ČTK) - Ceny amerických akcií se během dopolední části obchodování mírně zvyšovaly a k růstu jim pomáhala především relativně dobrá statistika z tamního trhu práce. Naopak dílčí spekulace o připravované vládní koalici v Řecku na trh zásadní vliv neměly, ačkoliv informace o formující se řecké vládě se objevily až v době, kdy bylo v New Yorku poledne.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.889 bodů a proti předchozímu závěru přidával asi 0,4 procenta. Širší index S&5 500 si připisoval 0,3 procenta na 1359 bodů, naopak index Nasdaq Composite 0,1 procenta ztrácel a byl v blízkosti 2931 bodů.

Akciový trh byl tedy alespoň podle Dow Jonesova indexu na cestě zastavit šestidenní sérii poklesů. Trh se vrátil k růstu po zprávě, že počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti minulý týden mírně klesl. Investoři se obávali, že slibný vývoj ze začátku roku se zastavil a podniky začínají s nabíráním nových zaměstnanců opět váhat.

Index Nasdaq oslaboval hlavně vinou poklesu cen akcií některých velkých firem. Kolem deseti procent ztrácely akcie společnost Cisco Systems, která tvoří bázi 30členného Dow Jonesova indexu. Firma varovala, že dynamika růstu výdajů na nové technologie zřejmě ochabuje, což se nepříznivě odrazí i v tržbách firmy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK