Japonské akcie oslabily, ztráta v JPMorgan uškodila euru

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. května (ČTK) - Japonské akcie uzavřely týden poklesem, za kterým stála převážně statistika z Číny a přetrvávající vysoký kurz jenu. Na devizových trzích znovu oslabilo euro, k jehož poklesu přispěla zpráva o vysoké ztrátě z obchodování v přední americké bance JPMorgan Chase & Co. Ta nepříznivě ovlivnila i kurzy akcií finančních společností.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 56,34 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,63 procenta na hodnotě 8953,31 bodu. Index má za sebou šestý ztrátový týden a po třech měsících uzavřel pod hranicí 9000 bodů. Širší index Topix dnes odepsal 0,92 procenta na 758,38 bodu.

Čínský statistický úřad dnes oznámil, že růst průmyslové výroby v dubnu zpomalil na 9,3 procenta z březnových 11,9 procenta. Analytici přitom čekali stabilizaci, respektive mírné zrychlení tempa růstu na 12 procent. Horší data svědčí o poklesu poptávky v Číně i v zahraničí, protože data ze čtvrtka potvrdila slabší růst dovozu i vývozu.

Na pokles cen akcií ale působí i zprávy z eurozóny, především z Řecka. Tamní politické strany se od nedělních voleb nedokázaly dohodnout na sestavení nové koaliční vlády a ve hře stále zůstává možnost nových voleb. Zkomplikovala se přitom i situace španělských bank.

Na devizových trzích se k poklesu vrátilo euro, které se ve čtvrtek odpoutalo od vytrvalého poklesu. Euru ublížila zpráva o vysoké ztrátě, kterou utrpěla přední americká banka JPMorgan Chase & Co. Investoři se tak v obavách začali vracet k dolaru, což zvýšilo jeho kurz k dalším měnám, a tedy i k euru.

Euro k dolaru oslabilo o 0,1 procenta na 1,2926 USD, předtím se pohybovalo kolem nejnižších hodnot od konce ledna. K japonskému jenu euro odepsalo také 0,1 procenta a dostalo se na 103,27 JPY, neboť japonská měna v dobách zvýšené nejistoty funguje jako bezpečné útočiště, podobně jako dolar. Americká měna k japonské oslabila o 0,1 procenta na 79,89 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK