V Temelíně začne odstávka 2. bloku spojená s výměnou paliva

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 11. května (ČTK) - V Jaderné elektrárně Temelín začne v sobotu plánovaná odstávka druhého výrobního bloku spojená s výměnou paliva. Trvat by měla 51 dnů. Dnes v 21:00 přestane blok vyrábět elektřinu, dodávky by měl podle plánu obnovit na začátku července, řekl ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

"Během odstávky bude v reaktoru vyměněno 42 palivových souborů, tedy čtvrtina ze 163 souborů. Celkem 38 použitých palivových souborů bude uloženo do dvou kontejnerů CASTOR a převezeno do skladu použitého paliva v areálu elektrárny," uvedl mluvčí. Tyto naplněné kontejnery tak ve skladu zaplní šestou a sedmou skladovací pozici z celkem 152. Kapacita skladu je projektovaná na 30 let provozu dvou bloků Temelína. První kontejner byl do skladu přivezen a uložen v roce 2010.

Po loňské záměně lineárních krokových pohonů na prvním bloku, které zabezpečují pohyb a polohu regulačních klastrů, bude stejná modernizace provedena i na druhém bloku. Důvodem je ukončení projektové životnosti stávajících lineárních krokových pohonů. Nové pohony mají projektovou životnost 40 let.

"Na pracovníky dodavatelů a elektrárny čeká hodně práce i na strojovně. Nejdůležitější operací tam bude výměna rotoru generátoru. Současný bude převezen do Plzně k provedení generální revize a nahrazen připraveným náhradním," dodal Sviták. Současně budou provedeny roční kontroly nízkotlakých dílů turbíny.

Harmonogram odstávky druhého bloku zahrnuje celkem 10.000 činností a na jejich realizaci se bude podílet více než 600 pracovníků z padesáti dodavatelských firem a téměř 400 pracovníků ČEZ.

V elektrárně už probíhají i přípravy druhé letošní odstávky pro výměnu paliva na prvním bloku. Ta, podle časového harmonogramu, začne 28. července a potrvá 50 dní.

Jaderná elektrárna Temelín v prvním čtvrtletí vyrobila 4,4 mld. kWh elektřiny, o 17 milionů kWh meziročně více. V prvním čtvrtletí tak udělala krok k tomu, aby splnila letošní rekordní plán výroby - více než 15 mld. kWh elektřiny. Klíčové pro splnění ročního plánu bude dodržení harmonogramu plánovaných odstávek. Trvat by měly celkem 101 dnů.

Loni elektrárna vyrobila 13,91 terawatthodin (TWh) elektřiny. Bylo to nejvíce od jejího spuštění, přesto za plánem zaostala o 0,89 TWh, a to zejména kvůli prodloužení odstávek a třem neplánovaným.

mi jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK