Zisk Telefóniky spadl o 54 procent, na vině je Itálie a Španělsko

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Španělská telekomunikační společnost Telefónica vytvořila v prvním čtvrtletí čistý zisk 748 milionů eur (asi 18,9 miliardy Kč). To je meziroční propad o 54 procent. Na vině je pokles hodnoty podílu, který Telefónica drží ve společnosti Telecom Italia, a také nutnost snižovat ceny na domácím španělském trhu.

 

Výsledek výrazně zaostal za odhady analytiků. Ti sice s poklesem zisku počítali, v anketě agentury Reuters ale předpokládali, že firma udrží zisk alespoň na miliardě eur.

Příčinou poklesu hodnoty podílu ve společnosti Telecom Italia je zvýšení kapitálu, čímž se hodnota podílů naředila. Ve Španělsku se Telefónica rozhodla sáhnout ke zlevnění služeb, neboť tamní ekonomika prochází silným útlumem, pro který je charakteristický pokles poptávky.

Telefónica se zaměřuje na trhy v Latinské Americe, v Evropě působí vedle Španělska například i na českém trhu. V tuzemsku vlastní firmu Telefónica Czech Republic. Ta ve čtvrtek informovala, že jí ve čtvrtletí klesl zisk o sedm procent na 1,6 miliardy korun.

Tržby španělské Telefóniky se v prvním čtvrtletí příliš nezměnily a dosáhly 15,5 miliardy eur (asi 391,3 miliardy Kč). Telefónica patří k největším telekomunikačním skupinám světa, například její roční tržby jsou srovnatelné s velikostí státního rozpočtu České republiky.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK