EK: Slovenská ekonomika letos vzroste o 1,8 procenta HDP

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. května (zpravodaj ČTK) - Slovenská ekonomika podle dnešní prognózy Evropské komise po loňském růstu hospodářství o 3,3 procenta v letošním roce vzroste o 1,8 procenta. V příštím roce pak tempo růstu zase zrychlí, a to na 2,9 procenta.

Výkon slovenské ekonomiky je do významné míry odvislý i od toho, jak se bude dařit zemím eurozóny a EU, což je hlavní odbytiště slovenské ekonomiky. Na jednotný evropský trh míří čtyři pětiny vývozu ze Slovenska. Pro unijní země platící eurem EK očekává hospodářský propad 0,3 procenta. V celé EU by měla ekonomika stagnovat.

"Robustní výkon (v roce 2011) byl téměř celkově tažen čistými exporty," uvedla EK v dnešním výhledu. Ty však letos zůstanou podle komise pod dlouhodobým trendem. Výrazněji by měly začít stejně jako investice opět růst v příštím roce.

Nezaměstnanost podle metodiky EU loni na Slovensku dosáhla 13,5 procenta. Letos by ale měla klesnout na 13,2 procenta a v roce 2013 na 12,7 procenta. Snižovat by se měla i inflace, která loni dosahovala 4,1 procenta. Letos by to mělo být 2,9 a v příštím roce 1,9 procenta.

Schodek veřejných rozpočtů loni dosáhl 4,8 procenta HDP. Letos by se měl podle očekávání EK snížit na 4,7 procenta, aby však pak zase v roce 2013 narostl na 4,9 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK