Pardubickému kraji v prvním čtvrtletí poklesla návštěvnost

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 11. května (ČTK) - Pardubický kraj je pro turisty nejméně zajímavý v zemi. V prvním čtvrtletí mu jako jedinému meziročně klesl počet ubytovaných hostů. Bylo jich 59.322, což je ve srovnání se stejným období loni o necelá dvě procenta méně. Vyplývá to z dat, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Meziročně klesl počet turistů, kteří navštívili Pardubický kraj, o 1,8 procenta. Všechny ostatní kraje v tom samém období vykázaly nárůst počtu ubytovaných hostů. Česko jako celek zaznamenalo dvanáctiprocentní nárůst počtu turistů.

Návštěvníci, kteří do Pardubického kraje přijedou, v něm ale oproti loňskému roku stráví víc času. Počet noclehů se meziročně zvýšil o téměř čtyři procenta na 163.433. Podle ČSÚ svůj pobyt v Pardubickém kraji prodloužili zejména turisté, kteří přijeli z ciziny, a to o 16,6 procenta.

Představitelé kraje věří tomu, že turistice v regionu pomohou nové ubytovací kapacity, které rostou například v Dolní Moravě, na Suchém vrchu nebo Orlické tvrzi. Pardubický kraj chce rozvoj turistického ruchu v regionu podpořit i finančně, a tak mezi 22 projektů rozdělil celkem 4,8 milionu korun, což je vyšší částka než v minulém roce. "Přestože přetrvává hospodářská krize, tak jsme letos mezi žadatele rozdělili o 1,3 milionu korun více. Je nám jasné, že lidé starající se o cestovní ruch potřebují pomoc. Podpořili jsme zejména projekty, které mají širší regionální význam," uvedl krajský radní Miroslav Stejskal (ČSSD).

Turistů v Pardubickém kraji totiž stále ubývá a kraj doufá v to, že je nové projekty přilákají. Dotaci dostalo například Vojenské muzeum Králíky, jež se podílí na vytvoření uceleného informačního systému na území kraje. Peníze obdrží i Muzeum řemesel v Letohradě. Dotace poputuje také do Průmyslového muzea v Mladějově na Moravě, kde se chystají opravit budovy bývalé parní elektrárny. Pro středověký hrad Svojanov zakoupí vlastník, město Polička, vybavení pro konání kulturních akcí. Hlinsko uspělo s žádostí na podporu expozice masopustních obchůzek a masek na Hlinecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK