Vysoké odpisy v Řecku výrazně srazily zisk banky Crédit Agricole

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 11. května (ČTK) - Francouzský finanční ústav Crédit Agricole hospodařil v prvním čtvrtletí s čistým ziskem 252 milionů eur (asi 6,4 miliardy kč), což je meziroční propad o 75 procent. Hlavní příčinou jsou vysoké odpisy v Řecku, kde se banka podle svého šéfa připravuje na všechny varianty vývoje.

Crédit Agricole je třetí největší bankou ve Francii, za první BNP Paribas a druhou Société Générale. Ve čtvrtletí banka odepsala majetek za zhruba 940 milionů eur, převážně v souvislosti s nepovedenou akvizicí řecké banky Emporiki.

Crédit Agricole už začala omezovat investiční bankovnictví a znovu se zaměřuje na svou síť regionální družstevních bank. Během prvního čtvrtletí měl ústav také mimořádné náklady 224 milionů eur v souvislosti s plánem snížit potřebu likvidních zdrojů a omezit podíl rizikových aktiv.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru čekali, že Crédit Agricole v prvním čtvrtletí vykáže čistý zisk 623 milionů eur. Výnosy přitom vzrostly o 2,3 procenta na 5,43 miliardy eur (asi 137 miliard Kč), což je lepší výsledek, než se čekalo.

Banka zároveň uvedla, že ukazatel kapitálové přiměřenosti Core Tier 1 na konci čtvrtletí činil 9,4 procenta. Zvýšil se tak z 8,6 procenta, kde byl na konci loňského roku. Hodnota vyjadřuje podíl kvalitního kapitálu na celkových aktivech a signalizuje, jak by si banka poradila v situaci, kdy by se výrazně zhoršily podmínky na trhu, případně začala nová krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK