Na jih Moravy přijelo letos v zimě o sedm procent více turistů

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. května (ČTK) - Přestože Jihomoravský kraj má mírné klima, potýká se s nedostatkem sněhu, a nenabízí proto vyžití v horských střediscích, letos v prvním čtvrtletí jej navštívilo o 7,2 procenta turistů více než ve stejném období loni. Od počátku ledna do konce března do regionu zavítalo 172.583 lidí. Zatímco hostů ze zahraničí meziročně nepatrně ubylo, českých turistů přibylo. Informace dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Z nejnovějších čísel návštěvnosti vyplývá, že jižní Morava skončila v letošním prvním čtvrtletí v rámci republiky na třetím místě, a to za Prahou a Královéhradeckým krajem. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku přitom skončil jih Moravy se svými 216.188 turisty na druhém místě hned za hlavním městem.

Četné jihomoravské hrady a zámky i přírodní zajímavosti byly v prvním čtvrtletí ještě uzavřeny. Výjimečně někteří kasteláni otevřeli na několikadenní krátké výstavy. Pro turisty byly otevřeny v Moravském krasu vyhledávané Punkevní jeskyně.

Místo památek a přírody byly počátkem roku patrně největším lákadlem lednové veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour, které přilákaly 28.000 lidí, a počátkem března pak oblíbená akce pro milovníky automobilismu Motosalon se 43.000 návštěvníky.

Nejvyšší návštěvnost měla v prvním čtvrtletí Praha s 954.000 hosty. Počet návštěvníků jižní Moravy z ČR se v prvním čtvrtletí zvýšil o 12,5 procenta na 106.337 osob. Cizinců se v kraji ubytovalo 66.246, což je meziroční pokles o půl procenta.

Druhé čtvrtletí přinese jižní Moravě patrně další nárůst návštěvnosti. Hlavní turistickou novinkou je opravená a v uplynulých týdnech po náročné rekonstrukci zpřístupněná brněnská funkcionalistická vila Tugendhat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK