Důvěra spotřebitelů v USA v květnu nejvyšší za více než 4 roky

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. května (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů vzrostla na počátku května nejvýše za více než čtyři roky. Američané zůstávají optimističtí ve výhledu dalšího vývoje trhu práce. Vyplývá to z průzkumu spotřebitelské důvěry uskutečněného Michiganskou univerzitou ve spolupráci s agenturou Thomson Reuters.

Celkový index důvěry vzrostl na počátku května na 77,8 bodu z dubnových 76,4 bodu a ocitl se nejvýše od ledna 2008. Ekonomové podle agentury Reuters v průměru odhadovali hodnotu indexu na 76,2 bodu.

Navzdory poslednímu zpomalení růstu počtu nových pracovních míst je lidí, kteří podle průzkumu slyšeli o vzniku nových pracovních míst, téměř dvojnásobek oproti těm, kteří slyšeli o propouštění. To podle vedoucího výzkumu Richarda Curtina znamená, že buď trh práce brzy obnoví růst, nebo spotřebitelé příliš přeceňují svá očekávání. Zlepšily se i plány spotřebitelů na nákup aut a zboží dlouhodobé spotřeby.

Index hodnocení současných podmínek se zvýšil na 87,3 bodu z 82,9 bodu v předchozím měsíci a byl rovněž nejvýše za čtyři roky. Ukazatel spotřebitelských očekávání však v květnu klesl na 71,7 bodu ze 72,3 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK