Akcie na pražské burze v týdnu klesly o jedno procento

11.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. května (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu opět klesly. Hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem klesl o jedno procento na 909,7 bodu. Nejvíce zlevnily akcie mediální společnosti CME, naopak nejvíce si polepšily cenné papíry sázkové společnosti Fortuna. V předchozím týdnu index PX klesl o 1,7 procenta.

Obchodování na burze ve druhém květnovém týdnu, který byl na tuzemském trhu zkrácený o úterní státní svátek, poznamenaly výsledky víkendových voleb ve Francii a v Řecku, uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček. "Zájem se soustředil především na Řecko, které nesestavilo koaliční vládu, jež by podporovala dosavadní kroky pro udržení země v měnové unii. Vedle politiky se trh zaměřil na makroekonomická data z Číny a na zprávy z výsledkové sezony," dodal.

Nejvýrazněji v uplynulém týdnu posílily akcie Fortuny, přidaly 1,6 procenta na 97,50 Kč. Společnost ve čtvrtek oznámila lepší výsledky, než se čekalo. Nejvíc v uplynulém týdnu ztratily cenné papíry CME, přišly o 6,8 procenta a v pátek končily na úrovni 150 Kč. Firma korigovala předchozí růsty, za nimiž bylo oznámení podpory od významného akcionáře Time Warner.

V nadcházející týdnu budou investoři podle Vaníčka nadále sledovat dění v Řecku, zda se zde podaří sestavit proevropskou vládu, nebo země zamíří k dalším předčasným volbám. "I pro příští týden se domníváme, že rozkolísanost kurzů akcií bude přetrvávat. Zajímavou událostí bude páteční primární emise akcií společnosti Facebook, které může přilákat investory na trh a celkově povzbudit investiční aktivitu," uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK