Třinecké železárny kupují závod na výrobu drátů ŽDB Bohumín

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 14. května (ČTK) - Ocelářská společnost Třinecké železárny (TŽ) se dohodla se skupinou Bonatrans Group Holding na koupi závodu na výrobu drátů ŽDB Group. ČTK o tom dnes informovala mluvčí TŽ Lucie Drahošová. Transakci ještě musí schválit antimonopolní úřad.

Bohumínská drátovna má roční obrat přes tři miliardy korun. Mluvčí uvedla, že akvizice znamená pro skupinu Třinecké železárny - Moravia Steel významné posílení produktového portfolia a postavení v oblasti produkce drátů. "Drátovenská výroba v bohumínském závodě ŽDB Group má tradici dlouhou více než 125 let a její propojení s výrobou Třineckých železáren představuje strategický růst v oblasti drátovenství," uvedla Drahošová.

Moravia Steel se zároveň se strojírenskou společností Bonatrans Group ze skupiny Bonatrans Group Holding dohodla na užší spolupráci. Dlouhodobě tím rozšíří součinnost v dodávkách a odběrech oceli pro výrobu železničních kol a soukolí. Podle mluvčí to je počátek širší spolupráce mezi oběma skupinami.

"Jsme rádi, že budeme moci nejen posílit a rozšířit naši drátovenskou výrobu, ale i dlouhodobě prohloubit a posílit naši pozici v dodávkách oceli pro výrobu železničních kol a dvojkolí Bonatransu," uvedl předseda představenstva TŽ Jan Czudek. Bonatrans Group podle něj patří k nejdůležitějším zákazníkům železáren.

"Záleží nám na dlouhodobém rozvoji strojírenské výroby v Bohumíně, a proto prodej bohumínského drátovenského závodu strategickému investorovi, kterým Třinecké železárny bezesporu jsou, představuje pro rozvoj této výroby nejlepší perspektivu růstu," uvedl člen představenstva Bonatrans Group Holding Aleš Cechel.

ŽDB Group vyrábí litinové kotle, radiátory, odlitky, dráty, ocelové kordy, ocelová lana a pružiny. Široké spektrum výrobků dodává pro automobilový, letecký, loďařský, stavební a potravinářský průmysl. "Společnost ŽDB Group nadále zůstává ve skupině Bonatrans Group Holding a bude pokračovat v rozvoji svých dalších závodů, včetně rozšíření a posílení značky Viadrus," uvedla Drahošová.

Společnost Bonatrans Group je významným světovým výrobcem železničních kol a dvojkolí pro osobní, nákladní i železniční dopravu.

Třinecké železárny jsou největším tuzemským výrobcem oceli. Zaměstnávají téměř 6000 lidí. V uzavřeném hutním cyklu podnik vyrábí zhruba 2,5 milionu tun oceli ročně. Hlavní výrobkové portfolio tvoří především ocelové dlouhé válcované výrobky jako je válcovaný drát, kolejnice, speciální tyčová ocel nebo hutní polotovary.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK