Z vedení JPMorgan odchází kvůli ztrátě investiční šéfka Drewová

14.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. května (ČTK) - Kvůli miliardovým ztrátám z obchodování odchází z americké bankovní skupiny JPMorgan Chase & Co. šéfka jejího investičního útvaru Ina Drewová. Plyne to z dnešního sdělení banky. Čeká se, že k rezignaci kvůli ztrátě budou donuceni i další nejméně dva vedoucí pracovníci, spojení s chybou v obchodování, která může přijít banku na dvě až tři miliardy dolarů USD (až 59 miliard Kč).

Odchod Drewové se všeobecně očekával, protože vedla divizi, která ztrátu způsobila, a od čtvrtka, kdy generální ředitel banky Jamie Dimon ztrátu oznámil, svou rezignaci už několikrát nabídla. Drewová působila v bance přes 30 let, byla jedním z jejích nejlépe placených manažerů a řada lidí ji donedávna považovala za jednu z nejlepších manažerek rizik bankovních bilancí. Drewová vydělávala dva poslední roky po zhruba 15 milionech dolarech (297 milionů Kč) ročně.

JPMorgan minulý týden uvedla, že přišla během šesti týdnů minimálně o dvě miliardy dolarů a ztráta se může dál vršit. Hlavní investiční kancelář (CIO), kterou Drewová řídila, udělala chybu ve vysoce komplikovaných zajišťovacích transakcích sestávajících z derivátů na úvěrovou spolehlivost různých dluhopisů. Toto portfolio začalo v dubnu generovat ztráty a bylo příliš velké a složité na to, aby se dalo rychle zlikvidovat.

Dalšími dvěma odvolanými mají být podle zdrojů agentury Reuters dva podřízení Drewové, Achilles Macris a Javier Martin-Artajo. Mluví se také o obchodníku Brunovi Iksilovi, jemuž se přezdívá "londýnská velryba", protože s oblibou vstupuje do nezvykle velkých obchodních pozic.

Drewovou nahradí v čele její divize Matt Zames. Ten dosud spolu s Danielem Pintem řídil divizi dluhopisů.

Aféra poškozuje pověst Dimona jako špičkového amerického bankéře, který si mohl dovolit ostře kritizovat rozsáhlé posílení finanční regulace. Politickým prosazovatelům tvrdé regulace to podle pozorovatelů dá záminku k protlačování co nejpřísnější podoby takzvaného Volckerova pravidla, které obecně bankám zakazuje obchodovat na vlastní účet.

Dimon říká, že Volckerovo pravidlo, o jehož přesné podobě se po dvou letech od přijetí rozsáhlého zákona o finanční regulaci stále mnoho neví, by se na ztrátové transakce JPMorgan nevztahovalo, protože šlo o zajišťovací operaci. Demokratický zákonodárce Barney Frank, který byl spoluautorem zákona, však řekl, že konečná verze Volckerova pravidla by měla takovým případům zabránit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK