Americké akcie zpevňují, eurozóna ale jejich růst limituje

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. května (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování růstem, za kterým byly především solidní zprávy z tamní ekonomiky. Potíže v eurozóně ale růst cen značně limitovaly a některé indexy ještě dopoledne prakticky všechny zisky smazaly. Velké obavy má trh z nekontrolovatelného kolapsu řecké ekonomiky a dopadů na celou Evropskou unii.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.661 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,2 procenta. Širší index S&P 500 přidával asi 0,1 procenta a nacházel se blízko 1332 bodů, podobně index Nasdaq Composite zpevnil o 0,1 procenta na 2896 bodů.

Investory potěšily statistické údaje, které ukazují, že stav americké ekonomiky se dál zvolna zlepšuje. Svědčí o tom například vyšší počet zahájených staveb, ale také růst průmyslové výroby. Ten přispívá i k růstu pracovních příležitostí.

Silně vzhůru se vydaly například akcie řetězce Target, který informoval o vysokém růstu tržeb. To svědčí o tom, že Američané začínají více utrácet, i když zatím jen opatrně. Optimisticky vyznívá hlavně pokles cen pohonných hmot.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK