Fed si nechává prostor pro další odkupy aktiv

16.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. května (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) si nechává prostor pro další odkupy aktiv. Ukazuje to zápis z jednání měnového výboru Fedu z 24. a 25. dubna. Fed v něm uvádí, že riziko zpomalení hospodářské růstu přetrvává i za současné podpůrné měnové politiky. Akcie se po zprávě trochu zotavily, naopak dolar k euru oslabil.

Několik členů výboru naznačilo, že další uvolnění měnové politiky možná bude nezbytné, pokud hospodářské oživení začne ochabovat. Důvodem pro nové uvolnění měnové politiky může být ale také odklon od předpokládaného tempa růstu hrubého domácího produktu.

V předchozím zápise bylo uvedeno, že "pár" členů předpokládalo, že možná bude zapotřebí sáhnout k dalšímu podpůrnému opatření.

Fed je v hodnocení vyhlídek ekonomiky zatím poměrně střízlivý. Členové měnového výboru uvedli, že ekonomika vykazuje pouze mírný růst a obecně se shodli v tom, že výhled ekonomiky je v zásadě shodný s tím, jaký výbor zastával na svém březnovém zasedání.

Fed zaznamenal, že se v posledních měsících zlepšily podmínky na trhu práce, téměř všichni členové měnového výboru jsou ale zajedno v názoru, že míra nezaměstnanosti zůstává stále vysoko a nadále se bude snižovat velmi pomalu.

Výbor se zmiňuje také o napětí na globálních trzích, jehož příčinu vidí v bankovní a dluhové krizi v Evropě. Potenciálním rizikem jsou ale i kroky vedoucí ke zpřísnění fiskální politiky v USA.

Asi polovina členů výboru na dubnové schůzi uvedla, že mimořádně nízké úrokové sazby bude vhodné držet minimálně do konce roku 2014. Jeden člen uvedl, že Fed by měl prodloužit současný program odkupu aktiv, označovaný jako operace twist. Program, jehož cílem je změnit průběh výnosové křivky, má skončit už příští měsíc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK