Cameron: Eurozóna je na rozcestí, Británie stojí o její úspěch

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Eurozóna je na rozcestí a může si vybrat, zda se stane úspěšným projektem, nebo vstoupí na "nezmapované území". V poznámkách pro dnešní podnikatelskou konferenci v Manchesteru to podle BBC uvádí britský premiér David Cameron. Podle něj je v zájmu Británie, která v eurozóně není, aby eurozóna své problémy vyřešila.

 

"Buď se Evropa rozhodne pro stabilní, úspěšnou eurozónu s účinným ochranným valem, s dostatečným kapitálem bank, jež budou dobře regulované, se systémem pro sdílení fiskálních břemen a s podpůrnou měnovou politikou, nebo vstoupíme na nezmapované území, což přinese všem obrovské riziko," cituje z připravených Cameronových poznámek BBC.

Už ve středu Cameron v diskusi s britskými poslanci varoval, že pokud eurozóna rychle své problémy nevyřeší, hrozí jí rozpad. Rozhodnutí o budoucnosti podle něj už nebude možné dlouho odkládat.

Britský premiér tvrdí, že Londýn stojí o úspěch eurozóny. "Ale ať už se (eurozóna) rozhodne pro jakoukoli cestu, jsem připraven udělat všechno, co bude třeba, abych ochránil naši zemi a zabezpečil naše hospodářství a náš finanční systém," uvádí Cameron v poznámkách pro dnešní konferenci.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK