Společnost SmVaK dosáhla loni čistého zisku 362,5 milionu korun

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 17. května (ČTK) - Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), která je jednou z největších tuzemských vodárenských firem, dosáhla v roce 2011 čistého zisku 362,5 milionu korun. Je to o 9,7 milionu, tedy 2,7 procenta, více než v předchozím roce. Uvádí to výročí zpráva, kterou dnes schválili akcionáři na valné hromadě společnosti v Ostravě.

Tržby z vodného a stočného dosáhly 2,045 miliardy korun, což je o 51 milionů korun (2,6 procenta) více než v roce 2010. Pro rok 2012 plánuje společnost obdobný hospodářský výsledek jako v roce 2011.

Na vyplacení dividend je určeno 318,6 milionu korun, což je 88 procent čistého zisku firmy. Je to o 13,5 milionu korun méně než v loňském roce. Na jednu akcii připadne dividenda 92 korun, což je o čtyři koruny méně než před rokem.

Generální ředitel a místopředseda představenstva Miroslav Kyncl uvedl, že výsledky hospodaření, které společnost za loňský rok dosáhla, lze považovat za příznivé. "Rok 2011 však přesto patřil mezi ty obtížnější, i my jsme v jeho průběhu pocítili vliv ekonomické nestability v Evropě, která se projevila zejména nárůstem cen mnoha vstupních surovin a energií. Odrazem celkové situace byl další pokles odběrů pitné vody," uvedl Kyncl.

Množství pitné vody dodávané pro domácnosti a podnikatelské subjekty bylo loni nižší asi o jedno procento. O tři procenta poklesl i objem odváděných odpadních vod. Dodávky vody předané do vodohospodářských systémů ostatních vodohospodářských společností se snížily o devět procent.

"Rozdíl ve výkonech z hlavních činností, to znamená dodávky pitné vody a odvádění a čištění odpadních vod, se nám po celý rok dařilo vyrovnávat větším objemem prací a služeb v oblasti stavebně montážních prací a dalších činností," uvedl Kyncl.

Na investice loni SmVaK vynaložily 521 milionů korun. To je podle generálního ředitele zatím nejvíce v historii společnosti. K největším patřila rozsáhlá rekonstrukce části dálkového přivaděče, který přivádí pitnou vodu z vodojemů v Krásném Poli do Karviné. Letos společnost plánuje investovat 513 milionů.

Společnost SmVaK dodává vodu více než milionu lidí zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku. Většinovým vlastníkem firmy je španělská společnost Aqualia Czech sídlící v Madridu, která drží téměř 99 procent akcií.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK