Čtvrtletní zisk maloobchodní firmy Wal-Mart stoupl o 10 procent

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Americké maloobchodní společnosti Wal-Mart Stores Inc. vzrostl v prvním fiskálním čtvrtletí zisk o 10,1 procenta na 3,74 miliardy USD (75,3 miliardy Kč). Výsledky podpořil vyšší prodej, zvláště pokračující růst ve Spojených státech díky teplejšímu počasí a dřívějšímu termínu Velikonoc. Oznámila to společnost v dnešním prohlášení. Wal-Mart je největší maloobchodní firmou na světě.

 

Zisk na akcii za tři měsíce do konce dubna činil 1,09 dolaru. Čisté tržby, bez zahrnutí poplatků z členství v Sam's Club, vzrostly o 8,6 procenta na 112,2 miliardy USD. Analytici očekávali zisk 1,04 dolaru na akcii při tržbách 110,5 miliardy USD. Tržby v zahraniční divizi Walmart International stouply o 15 procent, při konstantních směnných kurzech o 10,9 procenta.

Tržby v USA v obchodech otevřených nejméně rok se zvýšily o 2,6 procenta. Srovnatelné tržby nyní rostou již třetí čtvrtletí za sebou, když předtím naopak devět čtvrtletí klesaly.

Provozní zisk se zvýšil o 8,3 procenta na 6,4 miliardy USD. Z toho v zahraniční divizi stoupl až o 21,2 procenta na 1,3 miliardy USD.

Wal-Mart je nyní pod tlakem akcionářům zaměstnanců i aktivistů kvůli podezření z uplácení v Mexiku. List New York Times minulý měsíc uvedl, že mexická divize Wal-Martu nazývaná Walmex učinila za posledních deset let v souvislosti se svojí rapidní expanzí v zemi podezřelé platby za celkem 24 milionů USD. Walmex je největší maloobchodní firmou v Mexiku. Napsal rovněž, že výkonní představitelé zatajili výsledky vnitřního vyšetřování, při kterém se našly důkazy o uplácení.

Pozitivně vidí firma i druhé čtvrtletí letošního roku. Zisk na akcii se má pohybovat v rozmezí 1,13 až 1,15 dolaru. Loni činil 1,09 dolaru na akcii.

Wal-Mart působí v 27 zemích světa. Jeho 10.231 provozoven obslouží týdne více než 200 milionů zákazníků. V loňském fiskálním roce tržby firmy činily 444 miliard USD.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK