MMR navrhuje přesun 2,5 mld. Kč ze školství na MPSV a do krajů

17.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. května (ČTK) - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) navrhuje, aby se 2,5 miliardy korun z problematických dotačních programů ministerstva školství přesunulo jinam. Celkem 1,5 miliardy z této částky má získat ministerstvo práce a sociálních věcí, miliardu korun mají dostat kraje. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková. S čerpáním dotací má resort školství dlouhodobě problémy. Na přesun peněz upozornil server Euro.cz.

"Touto změnou chceme podpořit především stáže, mzdové příspěvky pro firmy, které budou zaměstnávat učně v posledních ročnících, nebo technologickou výbavu dílen a laboratoří, kde se budou učni vzdělávat," uvedla Jabůrková.

Návrh už úřad místního rozvoje s ministerstvem školství projednal. Následně se jím bude zabývat vláda, konečné slovo ohledně přesunu peněz bude mít ale Evropská komise.

MMR už loni navrhovalo přesun 3,6 miliardy korun, mimo jiné také z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který spravuje úřad školství. Vláda ale tehdy nakonec přesun peněz neschválila.

Audit Evropské komise loni zjistil chyby v zadávání veřejných zakázek v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a ministerstvu školství bylo pozastaveno čerpání dotace ve výši 1,2 miliardy korun.

V období let 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu podle aktuálního kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj 776,1 miliardy korun. Celkem úřady od roku 2007 proplatily do konce března příjemcům dotací 327 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK