Japonské akcie prudce klesly, kvůli Španělsku oslabuje euro

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. května (ČTK) - Japonské akcie zakončily týden mohutným propadem a mají za sebou už sedmý ztrátový týden v řadě. To je nejdelší nepřetržitá série ztrát za posledních 11 let, respektive od třetího čtvrtletí 2001. Investoři se akcií zbavují převážně kvůli eskalaci dluhové krize v eurozóně, která přispívá i k propadu eura.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 265,28 bodu a obchodní den uzavřel propadem o 2,99 procenta na hodnotě 8611,31 bodu. To je procentuálně nejhlubší denní propad od loňského srpna. Za výprodejem akcií jsou z části obavy ze zpomalení tempa růstu globální ekonomiky.

Podobně širší index Topix oslabil o 2,89 procenta na 725,54 bodu a od začátku roku je ve ztrátě. Za první čtvrtletí přitom zpevnil o více než 17 procent. To bylo zároveň nejpříznivější první čtvrtletí za posledních 24 let.

Investory znepokojuje eskalace krize v eurozóně, kde se s problémy nepotýká jen Řecko, ale čím dál víc i Španělsko. To může být pro eurozónu mnohem nebezpečnější, pokud by se ukázalo, že Madrid musí za nové půjčky platit neúnosně vysoké úroky.

Na devizových trzích kvůli potížím eurozóny dál klesá euro. To je proti dolaru na nových letošních minimech. Zájem je naopak o japonský jen, který je vůči dolaru a euru na několikaměsíčních maximech. K jeho růstu přispívá větší neochota nakupovat rizikovější aktiva.

Euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,2674 USD a od začátku května už ztrácí více než čtyři procenta. K japonskému jenu však euro počáteční ztráty smazalo a nakonec vykázalo růst o 0,1 procenta na 100,71 JPY. Dolar k jenu také smazal ztráty a nakonec přidal 0,2 procenta na 79,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK