Finanční trhy zůstávají pod tlakem, koruna přesto posiluje

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká měna dnes dopoledne jde proti proudu a posiluje k oběma hlavním světovým měnám. V 10:30 se obchodovala vůči euru o desetník výše na 25,39 Kč/EUR a k dolaru získala šest haléřů na 19,99 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

 

Světové finanční trhy zůstávají podle Tomáše Vlka z Patria Finance pod tlakem, a to hlavně kvůli Řecku. "Nové zprávy jako snížení řeckého ratingu agenturou Fitch nebo ratingu španělských bank agenturou Moody´s náladě nepřidají," uvedl Vlk. V Řecku navíc před novými volbami sílí extrémní politické síly, které sbírají body protievropskou rétorikou. Ta jen posiluje očekávání, že se země vydá cestou chaotického krachu, míní Vlk.

Středoevropským měnám se ovšem úvodní ztráty podařilo smazat. V rámci regionu je na tom podle Vlka koruna nejlépe, ačkoli ze žádných pozitivních domácích zpráv nemůže těžit. "Je možné, že jako podpora zafungoval zájem o zajištění, když se kurz dostal na vyšší úrovně," dodal Vlk.

Euro vůči dolaru oslabilo, v 10:30 bylo na 1,2695 USD/EUR. Žádná důležitá data dnes ve světě na programu nejsou, doplnil Vlk.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK