Analytici: Akcie Facebooku mohou za tři měsíce prudce oslabit

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/San Francisco 18. května (ČTK) - Akcie společnosti Facebook, které budou dnes odpoledne debutovat na trhu Nasdaq, by mohly po třech měsících čelit silnému prodejnímu tlaku. Vyplývá to z vyjádření analytiků. Po třech měsících totiž skončí období, během něhož burzovní pravidla omezují prodej akcií, které se nově objeví na trhu. Například lidé z firmy během této doby nemohou akcie svého podniku často prodat vůbec.

Burzovní pravidla definují čekací lhůtu, která bývá zpravidla stanovena na 180 dní. Burzy to dělají proto, aby chránily zájmy nových investorů, kteří si akcie koupí po vstupu firmy na burzu. Hrozí totiž, že akcionář s velkým podílem bude chtít prodat všechny své akcie najednou, a výrazně tak rozkolísá trh.

V případě Facebooku ale byla čekací lhůta zkrácena na polovinu, tedy na 90 dní. Po třech měsících tak mohou své akcie prodat všichni takzvaní "insideři", tedy lidé z firmy. Mohou to být členové vedení i řadoví zaměstnanci. Ti budou mít velkou motivaci akcie prodat, neboť je získali s velkou slevou proti investorům, kteří si je koupili přes trh.

"Facebook má nezvykle krátkou čekací dobu," připustil analytik Rich Greenfield ze společnosti BTIG. "Očekává se, že podíl akcií dostupných pro obchodování se po 91 dnech zvýší o 55 procent," řekl. Na trhu se tak mohou objevit akcie, jejichž tržní hodnota se při použití kurzu 38 dolarů za kus bude pohybovat kolem deseti miliard dolarů (asi 200 miliard Kč).

Další akcie se mohou na trhu objevit po 151 dnech, což je další lhůta, o které Facebook informuje v materiálech určených pro burzovní orgány. Tím se uvolní dost akcií na to, aby se takzvaný "free float", tedy objem volných akcií k obchodování, proti současnému stavu zvýšil na více než dvojnásobek. Ještě tedy ani neskončí 180denní lhůta, která je v těchto případech běžná.

Jakmile čekací lhůta skončí, zvýšená nabídka akcií, které se objeví na trhu, většinou kurz i tak výrazně ovlivní. V případě Facebooku tato chvíle nadejde dřív a hned s dvojnásobným počtem akcií na trhu. Někteří analytici ale tvrdí, že pokles cen bývá i vhodnou nákupní příležitostí.

Facebook stanovil upisovací cenu svých akcií na 38 dolarů za kus. To je na horní hranici předpokládaného pásma 34 až 38 dolarů. Z prodeje akcií si tak firma zajistí kolem 16 miliard dolarů, dalších asi 2,4 miliardy dolarů získá za akcie, které si rezervovaly banky. Primární emise akcií Facebooku je největší v internetovém sektoru a jednou z největších na světě.

Analytici se nedokážou shodnout v tom, kam akcie Facebooku zamíří. Často zmiňují tradiční vývoj, kdy akcie hned první den výrazně zpevní, v dalších dnech se ale vydá dolů. Část analytiků si myslí, že by dnes akcie mohly zpevnit až o 30 procent, objevily se však i odhady, které hovoří o ceně až 70 dolarů. To by byl nárůst o 84 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK