Objem špatných úvěrů ve španělských bankách je nejvyšší za 18 let

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 18. května (ČTK) - Objem špatných úvěrů ve španělských bankách v březnu vystoupil na 8,37 procenta, což je nejvíce za posledních 18 let. Ukazují to data španělské centrální banky. Statistika tak jen podtrhuje problémy, kterým při snaze vyčistit bankovní sektor a zajistit hospodářský růst čelí tamní vláda.

Ukázalo se také, že v únoru objem špatných úvěrů po zpřesnění dat činil 8,3 procenta z celkového úvěrového portfolia. Předběžná data přitom na tak špatný výsledek neukazovala. Vláda se nyní chystá jmenovat nezávislé auditory, kteří by navrhli, kolik peněz budou teď banky potřebovat, aby si zlepšily bilanci.

Zdroje z finančních kruhů tvrdí, že vláda hloubkovým auditem pověří finanční společnost BlackRock a konzultační skupinu Oliver Wyman. Zdroj z vlády nicméně podle agentury Reuters řekl, že BlackRock může být ve střetu zájmů. Mluvčí vlády Soraya pak uvedla, že jména dvou auditorů pro bankovní sektor budou oznámena v pondělí.

Centrální banka čerstvou statistiku zveřejnila jen pár hodin po tom, co mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service snížila ratingové známky celkem 16 španělských bank. Za růstem objemu špatných úvěrů jsou dopady ztrát v důsledku krachu realitního trhu v roce 2008.

Špatný stav bank představuje spolu se zadluženými regiony hlavní riziko pro veřejné finance Španělska. Investoři se domnívají, že Madrid musí tyto dvě záležitosti okamžitě řešit, pokud se má země vyhnout scénáři, jaký potkal Irsko. To je jednou ze zemí eurozóny, které byly nuceny požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK