Ceny ropy kvůli nejistotě v Řecku pokračují v poklesu

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. května (ČTK) - Ceny ropy dnes pokračují v poklesu a ropa Brent se během dne propadla až pod 107 dolarů za barel, což je nejnižší hodnota v letošním roce. Investoři nemají zájem o rizikovější investice citlivé na ekonomický růst kvůli obavám, že by Řecko mohlo opustit eurozónu. Ztráty částečně snížily spekulativní obchody.

Cena ropy Brent kolem 16:30 SELČ klesla o 11 centů na 107,34 dolaru za barel, když během dne se propadla až na 106,40 dolaru za barel, nejníže v letošním roce. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 58 centů na 91,98 dolaru za barel.

Analytici upozorňují, že dnešní ztráty byly sice částečně zmírněny spekulativními obchody, celkový trend je však i nadále nakloněn poklesu. Může za to nejistý vývoj v Řecku a případný dopad odchodu Řecka z eurozóny na celé seskupení, především na Španělsko a Itálii. Nervozitu investorů zvýšilo i snížení ratingu 16 španělských bank.

"Řídícím faktorem je stále situace v Evropě se snížením ratingu španělských bank a velmi negativní nálada vůči rizikovým investicím," řekl agentuře Reuters analytik Commerzbank Eugen Weinberg.

Investoři nyní budou sledovat víkendový summit skupiny G8 a jaderné rozhovory mezi západním světem a Íránem. Spor o íránský jaderný program vyhnal letos v březnu cenu ropy Brent na 128 dolarů za barel.

Spojené státy dnes dokončily obrácení toku ropovodu Seaway tak, aby ropa proudila ze zahlceného překladiště v Cushingu v Oklahomě do Houstounu a pak dál k rafineriím na pobřeží Mexického zálivu. Ropa má začít téct ropovodem o víkendu. Tento krok má postupně snížit cenový rozdíl mezi WTI a Brentem.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 107,34 107,45 New York - Nymex WTI červen 91,98 92,56

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK