Pražská burza mírně posílila díky růstu ČEZ a Erste

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. května (ČTK) - Pražská burza dnes na rozdíl od většiny evropských trhů mírně posílila. Hlavní index PX přidal 0,13 procenta na 868,8 bodu, zejména díky růstu akcí elektrárenské společnosti ČEZ a Erste Group Bank. Nejvíce oslabily cenné papíry developera Orco a mediální skupiny CME, vyplývá z výsledků.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky mají největší podíl na posílení pražského indexu zisky dvou největších emisí ČEZ a Erste, přičemž obchody s akciemi elektrárenské společnosti tvořily většinu dnešního zobchodovaného objemu. Akcie ČEZ stouply o 0,71 procenta na 740 korun a Erste o 0,53 procent na 363 korun.

Společnost Philip Morris ČR dnes oznámila, že v prvním čtvrtletí dosáhla meziročního růstu konsolidovaných tržeb o 16 procent na 2,9 miliardy korun. Podle Adamkoviče růst tržeb zřejmě oživil zájem o akcie společnosti, které si polepšily o 1,25 procenta na 11.613 korun.

Nedařilo se naopak akciím Orka, které podle Adamkoviče popáté v řadě prohloubily historické minimum. Titul uzavíral se ztrátou 5,41 procenta na 61,01 koruny.

Silné ztráty zaznamenaly také akcie mediální CME, které klesly o 3,14 procenta na 131,25 koruny.

"Evropské akcie zakončují týden další poklesem. K přetrvávající řecké krizi se přidaly známky ochabující čínské ekonomiky. Na druhou stranu snížení ratingu španělských bank nespustilo paniku," dodal Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK