Euro kvůli změnám pozic investorů roste vůči dolaru

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. května (ČTK) - Euro dnes posiluje a vzdálilo se čtyřměsíčnímu minimu vůči dolaru, protože investoři před víkendem ruší některé sázky vůči evropské měně, která od počátku měsíce již k dolaru oslabila o čtyři procenta. Podle investorů však euro i nadále zůstane pod tlakem kvůli nejistému vývoji v Řecku a nestabilitě španělského bankovního systému.

Kolem 18:00 SELČ euro vůči dolaru stouplo o 0,3 procenta na 1,2721 USD, k jenu však nepatrně kleslo o 0,01 procenta na 100,62 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,2 procenta na 79,14 JPY.

Investoři v posledních dnech dávají přednost relativně bezpečnému americkému dolaru a japonskému jenu a nemají chuť zvyšovat své napojení na rizikové investice. Protože se ale neobjevili žádné nové statistické údaje z USA, investoři dnes pravděpodobně po několika dnech ztrát eura upravovali své pozice před víkendem, kdy se koná summit skupiny průmyslových zemí G8, píše agentura Reuters.

Na summitu G8 se nečeká žádné politické rozhodnutí. Podle úředníků však americký prezident Barack Obama doufá, že prosadí jednání o krocích k řešení evropské dluhové krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK