Americké akcie po slabém debutu Facebooku klesly

18.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. května (ČTK) - Americké akciové trhy zakončily týden poklesem, když po slabém debutu akcií největší sociální sítě světa Facebook ztratily počáteční zisky. Investoři byli také opatrní kvůli víkendovému summitu skupiny G8. Celý týden byl pro americké akcie kvůli obavám z vývoje v eurozóně a jeho dopadu na globální ekonomiku nejhorší v tomto roce a v jeho závěru se jejich hlavní indexy dostaly pod úroveň počátku roku.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování oslabil o 0,59 procenta na 12.369,38 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,74 procenta na 1295,22 bodu a poprvé od ledna se propadl pod klíčovou hranici 1300 bodů. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 1,24 procenta a uzavřel na 2278,79 bodu.

Všechny tři indexy zaznamenaly nejhlubší týdenní ztráty od posledního týdne loňského listopadu. Dow Jones klesl za týden o 3,6 procenta, S&P o 4,2 procenta a Nasdaq o 5,4 procenta.

Investoři čekali na zahájení obchodů s akciemi Facebooku, který v jedné z největších primárních emisí v americké historii získal kolem 16 miliard dolarů. Jeho kurz začal růstem o 12 procent, brzy ale většinu zisků smazal a obchodování uzavřel jen 0,6 procenta nad upisovací cenou 38 dolarů. To bylo značné zklamání pro ty, kdo čekali růst v řádu desítek procent a srazilo to akcie dalších internetových firem ze segmentu sociálních médií jako Zynga, Gripon a LinkedIn.

Trh tento týden podkopávaly obavy z politického vývoje v Řecku, který by mohl vést až k odchodu země z eurozóny a mohl mít těžké dopady na celou měnovou unii. Investoři rovněž se znepokojením sledují problémy ve španělském bankovním sektoru.

Na devizovém trhu dnes euro zpevnilo a jeho kurz se vzdálil od čtyřměsíčního minima vůči dolaru. Investoři před víkendem a summitem G8 rušili sázky na další pokles evropské měny, která od počátku měsíce již k dolaru oslabila o čtyři procenta. Podle investorů však euro i nadále zůstane pod tlakem kvůli nejistému vývoji v Řecku a nestabilitě španělského bankovního systému.

Ke konci amerického obchodování euro vůči dolaru stouplo o 0,4 procenta na 1,2738 USD, vůči jenu ale zůstalo beze změny na 100,67 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 79,10 JPY.

hp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK