Japonské akcie v úvodu týdne mírně zpevnily, silnější je i euro

21.05.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. května (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden mírným růstem, který byl ale částečně výsledkem korekce hlubokého propadu z předchozích dnů. Ke zklidnění situace přispěly závěry schůzky vyspělých zemí G8 v americkém Camp Davidu, kde se členské země shodly, že Řecko by mělo zůstat členem eurozóny. Na devizových trzích zpevnilo euro.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 22,58 bodu a den uzavřel vyšší o 0,26 procenta na hodnotě 8633,89 bodu. Širší index Topix ale o 0,05 procenta oslabil a končil na 725,15 bodu.

Na devizových trzích se od zhruba čtyřměsíčního minima k dolaru odpoutal kurz eura. Jednotná evropská měna ale i tak zůstává pod zvýšeným tlakem, k němuž přispívají právě potíže eurozóny.

"Co se eura týče, vstupujeme do fáze konsolidace," řekl hlavní analytik společnosti Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Minori Učida. "Zda Řecko zůstane v eurozóně, to se ještě nějaký čas nedozvíme," dodal s tím, že počkat bude také třeba na výsledek nových parlamentních voleb.

Euro k dolaru zpevnilo na 1,2786 USD, a odpoutalo se tak od zhruba čtyřměsíčního minima, kde bylo na konci minulého týdne. K japonskému jenu ale mírně klesl na 79,15 JPY a není daleko od tříměsíčního minima 79 jenů, na němž byl v pátek. Stále se nedaří komoditním měnám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK