Americké akcie dopoledne kvůli zprávě o nezaměstnanosti klesly

01.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. června (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dopoledne klesly a index Dow Jones se propadl do ztrát za celý letošní rok. Přispěla k tomu slabá statistika z USA, která posílila obavy ze zpomalení globálního ekonomického růstu.

V poledne místního času (18:00 SELČ) index Dow Jones klesl o 1,7 procenta na 12.187 bodů a širší index Standard & Poor's 500 o 1,9 procenta na 1286 bodů. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 2,2 procenta na 2766 bodů.

V americké ekonomice vzniklo v květnu pouze 69.000 pracovních míst, což bylo nejméně od loňského května a mnohem méně, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti stoupla na 8,2 procenta z 8,1 procenta v předchozím měsíci. Růst zaznamenala poprvé za 11 měsíců.

Zpráva byla další z vlny slabých statistických čísel a přišla spolu z dalšími údaji z Číny, které opět potvrdily, že čínská ekonomika zpomaluje. Nejistý je nadále i vývoj v eurozóně, zvláště ve Španělsku a Řecku, kde se tento měsíc uskuteční znovu parlamentní volby. Ty by mohly odpovědět na otázku, zda Řecko zůstane v eurozóně.

Ztráty dopoledne zaznamenaly více než čtyři pětiny titulů obchodovaných na burzách NYSE a Nasdaq a oslabilo všech deset sektorů z indexu S&P. Bankovní index KBW klesl o 2,8 procenta. Akcie JPMorgan Chase & Co se snížily o 1,9 procenta. Naopak zisky si připsaly některé těžařské firmy díky růstu ceny zlata o více než tři procenta. Akcie Newmont Mining posílily o 6,7 procenta a Freeport-McMoRan o 1,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK