Dolar po zprávě o vývoji nezaměstnanosti v USA klesá

01.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. června (ČTK) - Americký dolar na závěr týdne klesá vůči jenu i euru. Ztráty způsobila zpráva o vývoji nezaměstnanosti v USA, která podpořila spekulace, že centrální banka USA (Fed) bude muset přistoupit k dalšímu uvolnění měnové politiky, a podpořit tak křehkou ekonomiku.

Dolar vůči jenu kolem 18:00 SELČ klesl o 0,3 procenta na 78,15 JPY, když během dne se propadl až na 77,65 JPY, nejníže od poloviny února. Na začátku obchodování v New Yorku však dolar krátce stoupl na 78,27 JPY a obchodníci spekulovali, že za to mohou intervence Japonska za oslabení domácí měny. Japonské ministerstvo financí zprávu odmítlo komentovat.

Euro vůči dolaru ve stejnou dobu zpevnilo o 0,4 procenta na 1,2417 USD. K jenu se euro nejprve propadlo až na 95,57 JPY, nejníže od prosince 2000. Později však smazalo ztráty a mírně stouplo o 0,1 procenta na 96,92 JPY.

Euro se sice vzdálilo k dolaru nejnižší hodnotě za 23 měsíců, avšak odpoledne velkou část svých předchozích zisků smazalo. Investoři upozorňují, že nálada vůči evropské měně zůstává negativní, a tak euro bude dále klesat. V květnu euro vůči dolaru oslabilo o sedm procent.

V americké ekonomice vzniklo v květnu pouze 69.000 pracovních míst, což bylo nejméně od loňského května a mnohem méně, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti stoupla na 8,2 procenta z 8,1 procenta v předchozím měsíci. Růst zaznamenala poprvé za 11 měsíců. Zpráva se přidala k vlně slabých statistických údajů, které naznačují, že ekonomické oživení největší ekonomiky světa zadrhává, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK