Americké akcie po zprávě o nezaměstnanosti klesly, dolar oslabil

01.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. června (ČTK) - Akcie ve Spojených státech na závěr týdne klesly a index Dow Jones se propadl do ztrát i za celý letošní rok. Přispěla k tomu slabá statistika z USA, která posílila obavy ze zpomalení globálního ekonomického růstu.

Index Dow Jones klesl o 2,2 procenta na 12.118,57 bodu a širší index Standard & Poor's 500 o 2,46 procenta na 1278,04 bodu. Za celý týden Dow Jones ztratil 2,7 procenta a S&P 500 tři procenta. Index technologického trhu Nasdaq oslabil o 2,82 procenta na 2747,48 bodu a od počátku týdne se snížil o 3,2 procenta.

V americké ekonomice vzniklo v květnu pouze 69.000 pracovních míst, což bylo nejméně od loňského května a mnohem méně, než se čekalo. Míra nezaměstnanosti stoupla na 8,2 procenta z 8,1 procenta v předchozím měsíci. Růst zaznamenala poprvé za 11 měsíců.

Zpráva byla další z vlny slabých statistických čísel a přišla spolu z dalšími údaji z Číny, které opět potvrdily, že čínská ekonomika zpomaluje. Nejistý je nadále i vývoj v eurozóně, zvláště ve Španělsku a Řecku, kde se tento měsíc uskuteční znovu parlamentní volby. Ty by mohly odpovědět na otázku, zda Řecko zůstane v eurozóně.

Nejhůře si vedly finanční společnosti, protože se čeká, že problémy v eurozóně nejvíce dopadnou na americký finanční systém. Index bankovních společností KBW ztrácel více než čtyři procenta a vykázal největší propad od listopadu. Naopak zisky si připsaly některé těžařské firmy díky růstu ceny zlata. Akcie Newmont Mining a Barrick Gold posílily o více než sedm procent.

Dolar oslabil k jenu i euru. Rovněž ztráty americké měny způsobila zpráva o vývoji nezaměstnanosti, která podpořila spekulace, že centrální banka USA (Fed) bude muset přistoupit k dalšímu uvolnění měnové politiky, a podpořit tak křehkou ekonomiku. Investoři ale upozorňují, že nálada vůči evropské měně zůstává negativní, a tak euro bude dále klesat. V květnu euro vůči dolaru oslabilo o sedm procent.

Dolar vůči jenu klesl o 0,3 procenta na 78,14 JPY, když během dne propadl až na 77,65 JPY, nejníže od poloviny února. Euro k dolaru posílilo o 0,4 procenta na 1,2406 USD. Vůči jenu se euro nejprve propadlo až na 95,57 JPY, nejníže od prosince 2000. Později však ztráty smazalo a zpevnilo o 0,2 procenta na 97,08 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK