Bez peněz z EU by měly projekty z Karlovarského kraje problémy

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary 4. června (ČTK) - Pokud by se definitivně zastavily dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad, způsobilo to Karlovarskému kraji i městům v kraji velké problémy. A to jak s projekty, které už byly zahájeny, tak i těmi, u kterých se s penězi z ROP počítalo. Například rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech. Pozastavení proplácení a i přijímání žádostí dnes oznámil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský.

U Císařských lázní kraj počítal se dvěma dotacemi. První by měla přijít z ministerstva kultury a na ní měla pak navazovat dotace z ROP. "Pokud by bylo jasné, že dotaci z ROP nedostaneme, museli bychom zřejmě celý projekt přehodnotit. Je otázkou, jestli by to nemělo vliv i na získání dotace z ministerstva kultury," řekla dnes ČTK krajská radní pro oblast kultury Eva Valjentová (KSČM).

U ještě nezačatých projektů by bylo možné je odložit. "Horší by to ale bylo u projektů, které už začaly. Například v případě kraje přístrojové vybavení krajských nemocnic a nového Pavilonu akutní medicíny," uvedla Valjentová s tím, že úplné zastavení programu by bylo nejhorším řešením, které si asi nikdo nepřeje.

Podle zástupce ředitele úřadu regionální rady Jiřího Červinky je důležité to, že jde o dočasné zastavení proplácení. "My věříme, že program bude brzy pokračovat. Pokud by byl pozastaven dva tři měsíce, asi by to nezpůsobilo velké problémy, ale pokud by se pozastavení překlenulo přes rok, bylo by to pro města velmi nepříjemné," řekl dnes ČTK.

Například Karlovy Vary mají s ROP Severozápad smlouvu na pět projektů. Dva z nich, meandr Ohře a areál Rolavy jsou už dokončeny, v současné době se staví nový plavecký bazén a připravují se projekty míčové haly a centra zdraví a bezpečí. Podle mluvčího magistrátu Jana Kopála jde celkem o asi 420 milionů korun. "A je otázkou, jestli by zastavení programu znamenalo, že už nedostaneme žádné prostředky, nebo na dostaneme i na projekty, na které máme příslib," uvedl Kopál.

Podle ministerstva bylo mezi důvody pozastavení programu například policejní vyšetřování bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze, dále audit společnosti Deloitte, který zjistil v programu Severozápad pochybení u všech 35 kontrolovaných projektů, a také obvinění z klientelismu, která vznesl bývalý úředník programu Leo Steiner (KDU-ČSL).

Představitelé Karlovarského kraje ale tvrdí, že naprostá většina pochybení, na které audit poukazoval, jsou vysvětlitelná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK