Druhý blok Temelína má povolení k provozu do roku 2022

04.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Temelín (Českobudějovicko) 4. června (ČTK) - Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín může být v provozu dalších deset let. Společnost ČEZ v závěru května totiž získala potřebnou licenci od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Už před dvěma roky obdržel ČEZ stejné povolení pro první blok. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. V žádosti o novou licenci ČEZ musel doložit například stav a připravenost zařízení a personálu, plány odstávek bloku nebo program zlepšování úrovně bezpečnosti.

Podle předsedkyně SÚJB Dany Drábové splnil druhý temelínský blok všechny podmínky pro pokračování provozu a udělení licence nebránila žádná překážka. "Před vydáním licence hodnotíme, zda elektrárna má ty nejlepší předpoklady, že bude bezpečně provozována dalších deset let," uvedla Drábová. Státní dozor podle ní v podmínkách stanovených pro další provoz zohlednil i dosavadní poučení z havárie v japonské Fukušimě a doporučení vzešlá ze zátěžových testů.

Získáním razítka kontroly pro ČEZ nekončí, musí například sledovat vývoj mezinárodních bezpečnostních standardů, pravidelně provádět zkoušky spolehlivosti bezpečnostních systémů, trvale sledovat a vyhodnocovat bezpečnost provozu bloku nebo aktualizovat provozní předpisy pro zvládání nehod.

"Elektrárnu průběžně modernizujeme. Ročně do zlepšení zařízení a modernizace investujeme stovky miliónů korun. Tato modernizace je dobrou základnou k dalšímu bezpečnému a spolehlivému provozu našich bloků," řekl k získání licence ČTK ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Jaderné elektrárny ve světě jsou v provozu až 60 let. Projekt elektrárny Temelín předpokládal životnost minimálně třicet let. ČEZ ale počítá s provozem delším. "Klíčový bude stav tlakové nádoby reaktoru, vše ostatní lze modernizovat," uvedl ředitel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK