Americké akcie zastavily propad, trh zůstává opatrný

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. června (ČTK) - Americké akcie zastavily na počátku týdne propad z minulých dní a trh se zklidnil. Mezi investory ale vzhledem k obavám z dluhové krize v Evropě a slabým údajům z americké ekonomiky nadále převládá opatrnost a čeká se na vývoj v eurozóně. Kurz eura oživil a vůči dolaru se dostal výrazně nad páteční minimum za téměř dva roky.

Dow Jonesův index v závěru klesl o 0,14 procenta na 12.101,46 bodu. V pátek se propadl o 2,2 procenta a vymazal už veškeré letošní zisky. Širší index S&P 500 získal setinu procenta a končil na 1278,18 bodu. Index technologického trhu Nasdaq zpevnil o 0,46 procenta na 2760,01 bodu.

Investory od nákupů nadále odrazuje zhoršená nálada po páteční nepříznivé zprávě z amerického trhu práce, která srazila hlavní indexy o více než dvě procenta. K propadu přispěly i zprávy o dalším zpomalení aktivity v čínském průmyslu. Investoři se na konci týdne kvůli slabé ekonomice a těžkým problémům eurozóny začali masově odvracet od rizikových investic, tedy od akcií a komodit v čele s ropou.

"Myslím, že jsme klesli příliš rychle a příliš hluboko a že reakce na páteční zprávu o zaměstnanosti byla trochu přehnaná," řekl agentuře Reuters Fred Dickson z oregonské firmy D.A. Davidson & Co. Podle něj bude nyní trh pomalu oslabovat, dokud nedostane příznivé zprávy z Evropy.

Na devizovém trhu v pondělí evropská měna oživovala z minim z minulého týdne díky nadějím, že evropští představitelé udělají vše pro zachování eurozóny. Náladu podpořilo vystoupení Francie a Evropské komise ve prospěch plánu využít záchranný fond eurozóny přímo pro záchranu bank. Trh se také připravuje na dnešní narychlo svolanou telekonferenci finančních činitelů skupiny G7.

Euro vůči dolaru v pondělním newyorském závěru stouplo o půl procenta na 1,2498 USD. V pátek se propadlo až na 1,2286 USD, minimum od července 2010. Vůči japonskému jenu evropská měna vzrostla o 0,9 procenta na 97,86 JPY. Kurz dolaru vůči jenu posílil o 0,4 procenta na 78,34 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK