Pražská burza dále posílila, dařilo se většině emisí

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pražská burza v souladu s evropským trendem dále posílila, daří se většině emisí. Hlavní index PX byl po 10:30 silnější o 0,78 procenta na 870,6 bodu. Vzhůru ho táhly zejména akcie elektrárenské společnosti ČEZ a obou bank. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

 

Podporou pro pozitivní náladu investorů na evropských akciových trzích jsou podle Jakuba Lukáše z Patria Direct především spekulace o tom, že politici v nejbližší době představí konkrétní kroky, které by podpořily ekonomický růst.

"Západoevropské burzy mírně posilují při spekulacích, že EU nebo ECB (Evropská centrální banka) přijdou s plánem na řešení dluhové krize. Okolní burzy se vyvíjejí smíšeně," dodal Pavol Mokoš z Patria Direct.

Akcie ČEZ posílily o 0,56 procenta na 737,10 koruny. ČEZ získala potřebnou licenci od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost pro provoz druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín na dalších deset let.

Cenné papíry obou bank podle Mokoše následují pozitivní vývoj v západoevropském bankovním sektoru. Akcie Erste stouply o 0,55 procenta na 367 korun a Komerční banky o 0,58 procenta na 3129 korun.

Výrazně rostou těžařské akcie NWR, posílily o 2,74 procenta na 93,80 koruny, a podle Mokoše tak pokračují v odrazu z téměř tříletých minim.

Daří se většině titulů a nejvíce zatím stouply cenné papíry technologické firmy KIT digital, a to o 2,87 procenta na 59,19 koruny. Mokoš upozornil, že titul KITD tak přerušil sérii prudkých propadů.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK