Průměrná mzda letos v prvním čtvrtletí podle odhadů reálně klesla

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Průměrná mzda v letošním prvním čtvrtletí stoupla meziročně o dvě až 3,3 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Reálně, tedy po odečtení inflace, ovšem výdělek podle nich poklesl až o 1,2 procenta. Data o mzdách za první čtvrtletí letošního roku zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 7. června.

 

Mzda reálně klesla již ve čtvrtém čtvrtletí loni, a to o 0,4 procenta. Nominální nárůst byl dvě procenta na 26.067 Kč. Loni v prvním čtvrtletí pak průměrná mzda v Česku vzrostla meziročně o 2,1 procenta na 23.144 Kč. Po odečtení inflace se mzda tehdy zvýšila o 0,4 procenta.

"Zpomalující ekonomika a stagnující poptávka na trhu práce nevytvářely žádné velké tlaky na růst mezd. Navíc vzestup inflace nad 3,5 procenta, k němuž došlo přechodně v prvním čtvrtletí, nebyl v době mzdových vyjednávání očekáván," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Prvním čtvrtletím letošního roku podle něj eroze kupní síly tuzemských příjmů vystoupala na vrchol. "Propad reálné mzdy bude v dalších čtvrtletích mírnější," dodal.

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka by měly v prvním čtvrtletí reálně klesnout mzdy o 1,2 procenta. I podle něj je důvodem vysoká inflace způsobená změnou daně z přidané hodnoty a růstem regulovaných cen. "Tento vývoj mezd vysvětluje stále relativně slabou poptávku domácností," uvedl Marek.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK