Energo-Pro se dohodla na koupi polské hydroelektrárny Neidzica

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 5. června (ČTK) - Česká společnost Energo-Pro dnes podepsala s polskou vládou předběžnou dohodu o koupi polské hydroelektrárenské firmy ZEW Niedzica. Sdělilo to polské ministerstvo státního pokladu, které má na starosti privatizaci. Cena nebyla zveřejněna, konečná dohoda by měla být uzavřena v prvním pololetí příštího roku.

ZEW Niedzica zahrnuje čtyři vodní elektrárny o celkovém výkonu 100 megawattů a na polském trhu výroby elektrické energie z vody má více než desetiprocentní podíl. Energo-Pro zahájila exkluzivní jednání s vládou o koupi polského podniku loni v září a termín jejich ukončení byl několikrát prodlužen.

Analytici podle dřívějších zpráv agentury Reuters odhadli hodnotu ZEW Niedzica na 350 milionů zlotých (asi dvě miliardy korun). Čistý zisk polského podniku v roce 2010 vzrostl více než dvojnásobně na 39 milionů zlotých a jeho výnosy se zvýšily o zhruba polovinu na 81 milionů zlotých.

Dohodu o prodeji ZEW Niedzica komplikovaly právní problémy s půdou kolem elektráren. Proti prodeji společnosti se také stavěli polští voraři, kteří vozí turisty po Dunajci, z jehož vody elektrárny ZEW Niedzica vyrábějí energii, což ovlivňuje stav vody v řece.

O ZEW Niedzica se dříve zajímaly polské elektrárenské firmy Tauron, Enea a Energa, nebo společnost, kterou založili zaměstnanci ZEW Niedzica a která spolupracuje se společností Kulczyk Holding nejbohatšího Poláka Jana Kulczyka. Ministerstvo státního pokladu ale 20. září původně čtyřtýdenní exkluzivitu udělilo českému Energo-Pro.

Svitavská Energo-Pro působí kromě Česka v Bulharsku, Gruzii, Turecku a Arménii. Patří jí hlavně vodní elektrárny, ale v roce 2010 koupila i plynovou elektrárnu v gruzínské metropoli Tbilisi. Energo-Pro začínala v polovině 90. let privatizací malých vodních elektráren v Česku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK