Zdroj: Německo bude na telekonferenci G7 pod silným tlakem

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. června (ČTK) - Německo se na dnešní telekonferenci finančních představitelů slupiny G7 zřejmě ocitne pod silným tlakem, aby víc podpořilo ekonomický růst a pomohlo zbytku eurozóny z dluhové krize. Řekl to agentuře Reuters vysoce postavený zdroj z G7, který si nepřál být jmenován.

Berlin odolává výzvám ke zmírnění úsporných reforem a k podpoře ekonomiky dalším vládním zadlužováním. Odmítá rovněž přistoupit na společné eurobondy nebo přímou pomoc ohroženým bankám ze zdrojů Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Jako lék na ekonomickou recesi a dluhovou krizi prosazuje strukturální reformy a efektivnější využití evropských fondů. To nestačí zemím jako Francie, kde nedávno nastoupil socialistický prezident François Hollande.

"Bude to sezení věnované útokům na Německo," řekl zdroj. Podle jiného zdroje Reuters měla telekonference začít ve 13:00 SELČ.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank sedmi největších ekonomik vyspělého světa svolali telekonferenci v pondělí pod dojmem silných otřesů na finančních trzích. Ty vedle známek útlumu ekonomik USA a Číny vyvolaly rostoucí obavy z eskalace dluhové krize v eurozóně, zejména kvůli problémům Španělska. Madrid musí letos splatit asi osm desítek miliard eur dluhů a další desítky miliard eur jej bude stát pomoc zadluženým regionům a bankám, které se hroutí pod tíhou špatných úvěrů do realit.

Zdroj řekl, že ministři budou jednat o situaci Španělska a potvrdil, že Berlín tlačí vládu v Madridu, aby přijala pomoc od EU pro své banky. "Oni (Španělé ) to nechtějí. Jsou příliš hrdí. Je to fatální arogance," řekl zdroj k postoji Madridu k žádosti o pomoc.

Madrid se snaží získat v eurozóně podporu pro to, aby španělské banky mohly získat od ESM peníze přímo, nikoli prostřednictvím vlády. Ta by tak nemusela plnit přísné podmínky záchranného úvěru. Německo jako hlavní plátce do ESM ale takovouto formu pomoci odmítá.

Španělský ministr financí Cristóbal Montoro dnes řekl, že trhy dluhopisů zavírají zemi dveře. Naznačil tak, že Španělsko by mohlo být čtvrtou zemí eurozóny, která bude nucena požádat o finanční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK