Jobs.cz:Poptávka firem po pracovnících stoupla v květnu o 1,4 pct

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Poptávka firem po zaměstnancích zůstává letos nízká. V květnu bylo na portálu Jobs.cz vystaveno 22.639 pracovních pozic, což je o 1,4 procenta více než v dubnu. Proti stejnému období loni ale zaznamenal internetový pracovní trh pokles o 9,1 procenta. Vyplývá to ze statistiky společnosti LMC, která Jobs.cz provozuje.

"Květnový vývoj potvrzuje, že již nejde pouhý krátkodobý výkyv v poptávce firem po nových zaměstnancích. Od letošního února se počet míst drží na srovnatelné úrovni, zatímco loni na jaře jsme byli svědky výrazně rostoucí poptávky, spojené především s oživením v průmyslu a výrobě," uvedl analytik LMC Ondřej Mysliveček.

Fakt, že se obavy zaměstnavatelů z dalšího vývoje ekonomiky nyní silněji promítají do jejich náborových aktivit, dokládá podle něj také mírný pokles v dosud velmi zdravém strojírenství. Promítne se to prý i do vývoje míry nezaměstnanosti, která za květen nejspíše klesne jen o 0,1 až 0,2 procenta.

"Jde o velmi racionální přístup firem, na rozdíl od situace v roce 2008. Zaměstnavatelé chtějí být připraveni na všechny možnosti," dodal.

Počet pozic vhodných pro absolventy v květnu vystoupal na letošní maximum 4104. Proti dubnu jde o 6,5procentní nárůst, v meziročním srovnání to však znamená pokles o 16,3 procenta. Opět se prý ukazuje, že v případě jakýchkoliv potíží jsou na pracovním trhu nejvíce ohroženi právě čerství absolventi, zvláště ti bez předchozí praxe.

Situaci by mohla vylepšit podpora zkrácených pracovních úvazků a flexibilního zaměstnávání obecně. ČR však zatím v tomto ohledu za vyspělejšími zeměmi EU výrazně zaostává. Počet pozic na zkrácený úvazek v květnu činil na Jobs.cz pouze 4,3 procenta ze všech obsazovaných míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK