Vláda projedná zrušení dotačních programů pro kraje, MŠMT i MŽP

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Vláda ve středu projedná materiál ministerstva pro místní rozvoj (MMR), v němž se pro období 2014-2020 už nepočítá s existencí dosavadních regionálních operačních programů, přes které do krajů proudí dotace z Evropské unie. Nahradit je má jediný program řízený resortem místního rozvoje. O dotační programy má přijít také ministerstvo školství a ministerstvo životního prostředí. ČTK to dnes sdělila mluvčí MMR Jana Jabůrková.

Celkový počet všech tuzemských dotačních programů se má významně snížit ze současných 18 na šest. Dotace směřující do regionů má mít podobně jako v letech 2004-2006 na starosti ministerstvo pro místní rozvoj, které má podle návrhu řídit Integrovaný regionální operační program.

"Administrativní kapacity, které dnes tuto práci vykonávají, by byly zachovány. Není to o tom, že bychom chtěli jeden program stáhnout do Prahy na ústředí a z Prahy by se rozdělovaly výzvy. To by samozřejmě zůstalo na regionech," řekl v pondělí ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Hlavní rozdíl proti současnému stavu by podle šéfa MMR spočíval v oblasti regionálních dotací v jednotné kontrole a metodice. Kraje už dříve vyjádřily s plánovanou změnou nesouhlas.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má stejně jako nyní spravovat program na podporu podnikání, ministerstvo dopravy bude podle návrhu dále rozdělovat peníze určené na výstavbu páteřní dopravní infrastruktury. Program s názvem Zaměstnanost a vzdělávání by od roku 2014 mělo na starosti ministerstvo práce a sociálních věcí.

Návrh z dílny MMR naopak nepočítá s tím, že by se o nějaké dotační programy dál staralo ministerstvo školství. Tento úřad čelí dlouhodobě kritice za problémy s čerpáním dotací zvláště z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, potíže měl v minulosti též druhý resortní program Výzkum a vývoj pro inovace. O dotační program má přijít také ministerstvo životního prostředí.

Rozpracovaný návrh jednotlivých operačních programů má vláda dostat na stůl do konce letošního roku. V roce 2013 mají návrhy projít konečnou úpravou, v závěru příštího roku by měla materiál schválit také Evropská komise.

O množství peněz, které bude mít Česko k dispozici v evropských fondech v období 2014-2020, zatím jasno není. Ministr Jankovský ale už dříve připustil, že to bude méně než nyní. Fondy navíc už nebudou poskytovat jen tradiční dotace, zvýší se podíl například výhodných půjček.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu 778,5 miliardy korun. Celkem úřady z této částky proplatily od roku 2007 do začátku letošního května ze státního rozpočtu 333,8 miliardy korun. Kvůli nesrovnalostem v tuzemském dotačním systému ale Česko na doporučení EK pozastavilo až do poloviny roku odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. Čas na nápravu dostala vláda do konce června.

Návrh tuzemských operačních programů pro období 2014-2020: Program Řídící orgán Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost ministerstvo průmyslu a obchodu Páteřní infrastruktura ministerstvo dopravy Zaměstnanost a vzdělávání ministerstvo práce a sociálních věcí Integrovaný regionální operační program ministerstvo pro místní rozvoj Praha - pól růstu ČR Magistrát hlavního města Prahy

Technická pomoc ministerstvo pro místní rozvoj

Zdroj: MMR

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK