Aktivita v americkém sektoru služeb v květnu mírně vzrostla

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Washington 5. června (ČTK) - Aktivita v rozsáhlém americkém sektoru služeb v květnu pokračovala v růstu, který se ještě o trochu zrychlil. Ukázaly to údaje Institutu řízení dodávek (ISM), jehož index nákupních manažerů vzrostl na 53,7 z dubnových 53,5 bodu. Zlepšil se dílčí index nových zakázek, prudce ale spadl index zaměstnanosti.

Výsledek je mírně nad odhady analytiků. Ti v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že index zůstane na dubnové hodnotě. Pokud je index nad 50 body, signalizuje to růst aktivity, pokud by klesl pod ni, byl by to pokles.

Dílčí index nových zakázek, který naznačuje vývoj v budoucnu, vzrostl na 55,5 z dubnových 53,5 bodu. Ukazatel placených cen nicméně klesl na 49,8 z předchozích 53,6 bodu.

Dílčí index zaměstnanosti klesl na 50,8 z předchozích 54,2 bodu. Pokles ale není překvapivý, protože statistika už minulý týden ukázala, že má trh práce problémy. V květnu totiž vznikla jen asi polovina pracovních míst, s nimiž se v odhadech počítalo.

"Celkově ta data drží, pořád jsou ale nízko a já si myslím, že to nijak nevylepšuje jiné velmi špatné údaje, které teď přicházejí," řekl hlavní ekonom společnosti RBC Capital Markets Tom Porcelli. Sektor služeb je pro americkou ekonomiku zásadní, na tvorbě hrubého domácího produktu se podílí výrazněji než průmysl.

I poměrně mírný růst indexu nákupních manažerů ale pomohl zklidnit situaci na finančních trzích. Na ty v minulých dnech nepříznivě zapůsobila jak horší statistika, tak potíže v některých zemích eurozóny, vedle Řecka teď především ve Španělsku. Krize v Evropě přiměla k mimořádnému jednání i členské země G7.

Americké akcie po zprávě smazaly ztráty a vydaly se vzhůru. Jejich růst ale zhruba v polovině obchodování nebyl nijak výrazný. Pokles naopak prohloubily ceny amerických státních dluhopisů, dolar vůči japonskému jenu zpevnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK