Euro kvůli problémům Španělska klesá vůči dolaru

05.06.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. června (ČTK) - Evropská měna dnes oslabuje k dolaru. Reaguje tak na pokračující problémy Španělska. Investory příliš neuklidnila ani dnešní telekonference ministrů financí skupiny největších ekonomik světa G7. Dolar vzrostl i vůči jenu po prohlášení japonského ministra financí, že silný jen poškozuje domácí ekonomiku. Investoři se bojí japonských intervencí na trhu.

Kolem 17:15 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,2465 USD. K jenu však mírně stouplo o 0,1 procenta na 98,03 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,4 procenta na 78,67 JPY.

Španělský ministr financí dnes uvedl, že trhy dluhopisů zavírají Španělsku dveře a kvůli rizikové přirážce jsou zápůjční náklady pro vládu už neúnosně vysoké. Naznačil tím, že Španělsko možná bude muset požádat eurozónu o určitý typ finanční pomoci pro své problémové banky.

Ministři financí a guvernéři centrálních bank G7 svolali v pondělí telekonferenci pod dojmem silných otřesů na finančních trzích. Ty vedle známek útlumu ekonomik USA a Číny vyvolaly rostoucí obavy ze stupňování dluhové krize v eurozóně, zejména kvůli problémům Španělska. Šance, že by jednání přinesla nějaký průlom, jsou však velmi nízké. Ministr financí Japonska navíc oznámil, že po jednání nebude zveřejněno oficiální prohlášení, což investory zklamalo.

Investoři jsou také nervózní před volbami v Řecku, které se uskuteční za dva týdny. Výsledkem voleb by mohl být i odchod Řecka z eurozóny. Nejnovější statistika navíc dnes ukázala, že soukromý sektor eurozóny v květnu klesl nejrychleji za téměř tři roky. Horší, než čekali analytici, byly rovněž maloobchodní tržby v eurozóně a průmyslové zakázky v Německu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK